Arborele de miere sau copacul albinelor Introdusa, adaptata si aclimatizata tara noastra ca specie exotica in gradinile botanice din Cluj si Craiova, evodia a fost popularizata si extinsa in randul apicultorilor cu cca. 25 de ani in urma gratie muncii cercetatorilor care lucrau, in perioada aceea , in cadrul Laboratorului de Resurse melifere I.C-D. Apicultura Bucuresti. Familiile de albine resimt mari goluri de cules catre sfarsitul verii, cand flora melifera devine foarte saraca. Aceste goluri de cules pot fi inlaturate prin extinderea acestei specii melifere de exceptie. Cultivand evodia in jurul stupinei ne asiguram atat un cules sigur si de lunga durata la sfarsitul anului , cat si cantitati sporite de produse apicole. Argumentele care pledeaza in favoarea evodiei: • Numarul foarte mare de flori/pom; • Perioada lunga de inflorire (30 zile) ; • Momentul favorabil de inflorire (iulie-august); • Productia foarte mare de miere ; • Precocitatea mare ( incepe sa infloreasca la 5-6 ani de la semanat); • Un arbore matur are peste 1000 inflorescente. Numarul total de flori/arbore ajunge la 1.000.000 flori O singura inflorescentade evodia are, in medie 1.000 flori. De unde si denumirile populare: * Arborele cu 1.000.000 de flori * Arborele de miere * Copacul albinelor; • O singura floare de evodia produce 2 mg nectar/floare ( in 24 ore ) cu o concentratie in zahar de 44-64%; • Numarul foarte mare de flori/pom Secretia mare de nectar/floare Perioada lunga de inflorire conduc catre o productie potentiala de miere de 1.000-2.500 kg miere/ha; Evodia este apreciata atat pentru potentialul melifer foarte ridicat si perioada foarte favorabila de inflorire (iulie-august ), cat si pentru durata sa lunga de inflorire (de cca. o luna de zile) Albinele viziteaza florile de evodia pe toata durata zilei, chiar si dupa asfintit. Secretia de nectar la evodia nu este influentata negativ de temperaturile ridicate, pe timp de seceta si de arsita atmosferica. Un singur pom prezinta o inflorire asa de abundenta si cu o secretie de nectar asa de buna incat pe el se aduna foarte multe albine . Un neavizat poate sa creada ca pe pomul respectiv urmeaza sa se aseze un roi . Sta in puterea noastra ca acest arbore melifer , deosebit de valoros , sa contribuie la imbunatatirea resurselor noastre melifere. Cele mai bune conditii pentru infiintarea unor plantatii de evodia se intalnesc in sud-vestul Olteniei (Craiova), dar se pot infiinta plantatii si in alte regiuni ale tarii. Este o specie sensibila la ger, de aceea puietii tineri, in varsta de 1-2 ani trebuie obligatoriu protejati de ger . Plantatiile infiintate pe terenuri insorite, cu expozitie sud-estica vor avea o crestere si o dezvoltare mai puternica comparativ cu cele infiintate pe terenuri expuse curentilor reci de aer si gerurilor din timpul iernii.
Buna ziua,am citit in comentari ca turnati apa fiarta peste seminte si le plantati ,le puneti pe pamint sau le ingropati in pamint?in cit timp germneaza?
Eu folosesc turba pentru rasaduri. Se ingroapa samanta la circa 1 cm. La temperatura de 24-26 grade C rasar in circa 3 saptamani. Se uda din 2 in 2 zile.
Semintele de evodia le-ati semanat direct in gradina dea lungul furtunului pic. cu pic.?Le-ati tinut in apa inainte?Intreb pt. ca de 2 ani nu reusesc sa germinez aceste seminte si vreau sa dau puieti la toti vecinii de pe strada!
Multumesc.
buna ziua. as fi interesat de seminte de Evodia, nu gasesc pe aceasta pagina un nr. de telefon sa va sun, asa ca va las nr. meu sa ma contactati 0742264045.
Posibil sa fie Euodia daniellii pe noua lui denumire de Tetradium daniellii? Imi imaginez ce parfum trebuie sa aiba, din nefericire stiu planta numai din foto!
Va salut cu respect! Astazi au sosit la Tg-Mures semintele de EVODIA, sincer am ramas uimit cand am vazut la poarta in cutia postala plicul cu seminte, zicandu-mi in gand..uite ce om de treaba.. multumesc tare mult...mare domn! Acuma sa vedem ce o sa iasa. Sanatate si succes in tot ceea ce faceti !!! Inco'data multumesc !!!!
Evodia este un arbore melifer care infloreste in iulie-august si asigura un foarte bun cules de nectar pentru albinele din dotare. Cat despre faptul ca v-am uimit pot spune ca toate au o legatura cu munca facuta cu placere si cu rost.
Cu tot respectul.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.