966 poze   265883 vizite

Coacaz negru

Coacazul este un arbust considerat a fi originar din flora spontana a Tibetului si extins in cea cultivata din Europa. Anticii considerau coacaza neagra un fruct care favorizeaza longevitatea. Acest interes era justificat deoarece fructele sunt bogate in vitamine si minerale cu multiple proprietati terapeutice.

A fost adus acum 400 de ani din insula Zante in Anglia de unde apoi s-a raspandit foarte repede. A fost plantat mai intai in Olanda, Danemarca, Suedia si nordul Germaniei, unde creste si acum spontan prin paduri, mai frecvent in zonele colinare, cu peste 600 mm precipitatii anual, avand o mare rezistenta la ger.

In stare salbatica, prefera zonele temperate, mai umede si racoroase, ferite de vanturi puternice.
Europa Evului Mediu nu cunostea inca efectele terapeutice ale coacazului negru, insa acest arbust atrage atentia in secolul al XVI-lea.

Abia in 1583 intalnim imaginea lui la Clusius si in “Cruydt-Boeck” a lui Dodonaeus; in 1613 coacazul negru apare sub denumirea stiintifica de Ribes fructa nigra in Hortus Eystettensis, iar cultivarea acestui arbust denumit cassis este recomandata in 1750, in Franta ( Le Grand d'Assy); ba chiar mai mult, francezul Beaumont i-a inchinat in anul 1757 un voluminos „Tratat despre coacaz", in care scria: „Cu greu se pot gasi alte remedii cu efecte atat de marcante si pentru un numar atat de mare de boli precum coacazul".

Cercetari recente i-au confirmat si fundamentat utilizarile terapeutice din punct de vedere fitochimic si farmacodinamic .

Coacazul negru creste in regiunile temperate din Europa si Asia fiind raspandit din vest- Anglia, Franta- pana spre est, in Manciuria. Limita de nord fiind Laponia, iar cea de sud, Armenia si Himalaya. Se presupune ca semintele coacazului negru european au ajuns pe continentul american in jurul anului 1630. Evident ca in America au aparut si numeroase soiuri provenite din speciile bastinase.

In prezent, 98% din suprafata cultivata cu coacaz negru este concentrata in Europa, unde se produc anual 330.000 t de fructe, mai ales in Germania, Anglia, Norvegia si Austria unde cultura intensiva de coacaz are un randament foarte bun.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.